Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

Het belang van creativiteit voor Engineering

De Ruyter

 Robot De Ruyter

(foto door Thomas Vugs)

Het afgelopen week-end heeft ons studententeam TeamRembrandts meegedaan aan de FIRST Robotics Challenge in New York. En daar heeft het team de Creativity Award (gesponsord door Xerox) gewonnen.

TeamRembrandts doet inmiddels al voor de vierde keer mee. Het team bestaat dit jaar uit 8 leerlingen van het Zwijsencollege in Veghel en 57 studenten van Fontys Hogeschool Engineering. Dit jaar heb ik met eigen ogen kunnen zien wat een geweldige prestaties deze jonge mensen neerzetten. Alle credits voor de studenten onder leiding van Ron Visser en docent Max Bogers, die helemaal zelfstandig aan deze wedstrijd meedoen en ook de sponsoring voor elkaar weten te krijgen.

Blijkbaar is creativiteit van zodanig belang bij Engineering dat hiervoor tot mijn verrassing een aparte prijs wordt uitgereikt op dit,  op zich toch hard core,  technisch evenement: ‘Creativity Award sponsored by Xerox celebrates creativity in design, use of component, or strategy of play’.

Bij Fontys Hogeschool Engineering staat creativiteit ook hoog in het vaandel. Onze missie:

Wij willen een inspirerende leer- en werkomgeving bieden waar onderzoekende, creatieve ingenieurs samen leren en werken in directe verbinding met het regionale bedrijfsleven.

Waarom is creativiteit zo belangrijk? Creativiteit wordt vaak geassocieerd met kunst en design. Maar creativiteit betekent ook dat je vanuit een ander perspectief naar een probleem kunt kijken en dus ook met originele oplossingen kunt komen.

Het afgelopen week-end heeft TeamRembrandts die creatieve houding volop kunnen laten zien: door niet op safe te spelen, maar vooral ook een innovatieve robot te bouwen. Waardoor het team in eerste instantie wel op wat praktische problemen stuitte (waaronder de overbelichting van het speelveld waardoor het visionsysteem niet goed werkte), maar de problemen uiteindelijk toch goed wist op te lossen. En daarbij was niet alleen creativiteit belangrijk, maar natuurlijk ook de technische skills en de geweldige teamspirit. Het team werd uiteindelijk 46ste (van de 66) in deze regionale competitie, en heeft nog een regionale wedstrijd te gaan in Troy komende week. De Creativity Award is ongetwijfeld een stimulans om de creatieve vaardigheden ook voor deze komende competitie in te zetten.

Advertentie

maart 14, 2016 - Posted by | evenement | , , ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: