Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

‘conservatoria in de randstad zijn een beetje in de war’

Afgelopen weken ontstond er nogal wat commotie in de Nederlandse conservatoria-wereld door een artikel in De Volkskrant waarin enkele (oud)bestuurders en (oud)docenten uit de Randstad opriepen om de provinciale conservatoria te sluiten ten gunste van de conservatoria in de Randstad. Stentor tekende de adekwate reactie van Ger Strijker (College van Bestuur ArtEZ op:

De kunstopleidingen in Nederland hebben gezamenlijk het plan gemaakt voor afname van het aantal muziekstudenten. Ger Strijker, lid van het college van bestuur van ArtEZ, begrijpt daarom niets van de oproep uit de Randstad om zes van de negen conservatoria op te heffen. “Ze zijn daar een beetje in de war”, veronderstelt hij. “Er is wel een kwaliteitsprobleem in het muziekonderwijs, maar dat gaat alleen op voor klassieke muziek. De afgesproken krimp van acht procent, en sommige conservatoria wat meer, voorziet juist in dit probleem. Kwaliteit op de conservatoria staat niet gelijk aan wat er gebeurt in de klassieke muziek, dat is een achterhaalde kijk op het muziekonderwijs.”
Het is geen nieuw verschijnsel dat door de drie conservatoria in de Randstad enigszins meewarig wordt gekeken naar de collega’s ‘in de provincie’. “Maar juist de Randstad heeft een probleem”, betoogt Strijker. “Die conservatoria leunen veel sterker op klassieke muziek dan wij. Daar moeten ze buitenlandse studenten aantrekken om het niveau te handhaven. Het is een overlevingsstrategie om te zeggen dat de andere conservatoria maar dicht moeten. Collegiaal is het niet, nee, vooral onverstandig.”

Voor het volledig artikel, zie De Stentor.

 

 

 

augustus 21, 2011 - Posted by | artikel | ,

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: