Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

‘Pearls before breakfast’

“HE EMERGED FROM THE METRO AT THE L’ENFANT PLAZA STATION AND POSITIONED HIMSELF AGAINST A WALL BESIDE A TRASH BASKET. By most measures, he was nondescript: a youngish white man in jeans, a long-sleeved T-shirt and a Washington Nationals baseball cap. From a small case, he removed a violin. Placing the open case at his feet, he shrewdly threw in a few dollars and pocket change as seed money, swiveled it to face pedestrian traffic, and began to play.”…

Zo begint een een artikel in de Washington post op 8 april 2007, waarin een interessant experiment wordt besproken. Een oud collega van de HAN, Roos Jaspers,  maakte me attent op dit artikel: lees dit artikel verder in de Washington Post met de video’s erbij. Lees, luister en verwonder u.  (zie de link onder Washington Post).

Grappig dat een paar dagen nadat ik het bericht van Roos kreeg, verpakt in een powerpoint met nieuwjaarswens, Joshua Bell speelde in het Concertgebouw (het was opnieuw Roos die me daarop wees). Anil Ramdas schreef erover in NRC-Handelsblad. In dit artikel geeft Ramdas nogal af op Andre Rieu: ‘Andre Rieu,met zijn mechanische nabootsing van Strauss. Veel glitter en lichtjes en Disney-effecten: het is alleen verpakking.’ We laten ons tegen elkaar uitspelen door de bezuinigingen. Waarom afgeven op Andre Rieu omdat hij geld verdient met zijn optredens? Hij is geen Joshua Bell, maar ik heb buitengewoon veel bewondering voor manier van aanpak. En ook Janine Jansen weet de snaar goed te raken. Of zou zij volgens Ramdas ook alleen maar glitter en lichtjes zijn?

Roos, dank je wel.

Advertenties

januari 9, 2011 - Posted by | artikel, concerten | , , ,

3 reacties »

 1. Dit waren de vragen :
  • Kunnen wij in een gewone omgeving, op een ongewoon uur, schoonheid herkennen ?
  • Houden wij stil om het te apprecieren ?
  • Kunnen wij in een onverwachte context talent herkennen ?
  Een van de mogelijke conclusies na deze ervaring kan zijn :
  Als we niet de tijd hebben om te stoppen en te luisteren wanneer een van de beste muzikanten ter wereld een van de mooiste partituren speelt, hoeveel andere buitengewone zaken laten we dan ook aan ons voorbijgaan?

  Wat betreft Janine is het misschien leuk om te zoeken naar de uitzending waarin ze Sting interviewt en waar zijn cd if on a winter’s night… aan bod komt. Het wederzijds respect, helemaal leuk.
  Als rasechte Mestreechteneer volg ik ook met regelmaat de dingen rondom Andre Rieu. Iedereen weet dat niet alles goud is wat blinkt en dat het gaat om hard werken en vele handen. Zonder de passie voor de muziek zou het nooit lukken om dit op zo’n groot publiek over te brengen. Mijn hart klopt dus sneller bij het zien van al die vrolijkheid op ut Vriethof in us Mestreech.

  Mij triggerde het artikel in NRC vooral de gedachte dat Joshua Bell misschien ook een keer een lunchconcert wil geven bij Artez en op die manier meer aandacht komt voor de gevoelige snaar.

  Reactie door Roos | januari 10, 2011

 2. … bij een breder publiek. Want de kenners hoeven we wat dat betreft – denk ik – niets te vertellen 🙂

  Reactie door Roos | januari 10, 2011

 3. ja, Roos, je hebt helemaal gelijk. Dit is de kern waar het om gaat. En Joshua Bell bij ArtEZ. Wauw! Maar wie weet. Als het lukt ben jij in ieder geval de eerste die ik uitnodig.

  Reactie door Ella Hueting | januari 16, 2011


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: