Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

Pabo docenten kunnen vliegen!

Wat een inspirerende dag over wetenschap en techniek voor het basisonderwijs afgelopen woensdag.

Het Kenniscentrum Wetenschap en Techniek organiseerde in samenwerking met het Kenniscentrum Beta Techniek, de VTB steunpunten een wetenschap en techniekdag voor leraren in het basisonderwijs. Helemaal vanuit de Faculteit Educatie geinitieerd, vonden we het prachtig om als Faculteit Techniek ook ons steentje te mogen bijdragen. Zo vond de bijeenkomst plaats in onze faculteit en waren ook docenten en studenten van onze faculteit bij de workshops en begeleiding betrokken. Leerkrachten initieerden nieuwe ideeen voor het onderwijs die door o.a. kinderen van de basisschool beoordeeld werden. Ik vond het ook erg leuk om samen met de faculteitsdirecteur Titia Bredee even op het podium te mogen om te mogen aankondigen dat ons HAN-lab start volgende week en dat daar ook het FABlab in gaat komen. ‘Wij zijn de vleesgeworden duostage educatie en techniek’ , zo kondigde ze ons aan. Ik kan dat alleen maar onderschrijven.

Ook het avondprogramma was geweldig. Met PABOdocenten Bep en Bets die vertelden hoe ze hun experiment hadden opgezet om te vliegen. En verdomd: ze konden vliegen. Daarna een boeiende lezing van Bas Haring, die mij zeker tot nadenken heeft aangezet (doe ik anders nooit; ) ), waarin hij ons attent maakte op de verschillende wijzen waarop je naar vragen kunt kijken. En dat het niet zo vanzelfsprekend is wat ‘waarom’ betekent. Denk eerst wat iemand met ‘waarom’ bedoelt voordat je daarop antwoordt. Met de zijn bekende aansprekende voorbeelden natuurlijk. Na afloop had ik de gelegenheid om nog even met hem te mogen bijpraten en hij heeft toegezegd om onze Raad van Advies van Technologie en Samenleving te versterken. Ondanks de afwijzing die we van het ministerie hebben gehad (zie mijn vorige blog). Zijn essay ‘Het aquarium van Walter Huijsmans’ kan ik zeker aanbevelen. Het essay gaat onder andere om de vraag waarom we ons zorgen maken over onze toekomst. Ik kreeg dit boekje vorig jaar van Miranda Valkenburg toen we bezig waren met de voorbereidingen voor Technologie en Samenleving.

Ik denk dat de Faculteit Educatie afgelopen woensdag een prachtige verbinding heeft gelegd met de Faculteit Techniek. Het is nu aan ons, ingenieurs en technici, om die handschoen ook op te pakken.

Zie ook de weblog van Hans Mestrum, die, zoals wij hem kennen, al dezelfde dag de video van de dag heeft geblogt.

Advertenties

april 2, 2010 - Posted by | Uncategorized |

1 reactie »

  1. Mooi nieuws dat het FabLab bij de HAN er gaat komen. Gisteren opende officieel het FabLab in Groningen, en binnenkort dus ook in Arnhem. Namens het netwerk van FabLabs in Nederland en daarbuiten van harte gefeliciteerd en van harte welkom in ons netwerk!

    Ton Zijlstra (Stichting FabLab Nederland)

    Reactie door Ton Zijlstra | april 2, 2010


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: