Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

afwijzing van Technologie en Samenleving

Vorige week kregen wij een afwijzing  van het Ministerie van Onderwijs op onze aanvraag voor de opleiding Technologie en Samenleving.

Ik ben zo vrij de inhoud van de mail (maandag 29 maart) van Miranda Valkenburg, de projectleider en stuwende kracht achter Technologie en Samenleving, hier integraal aan te halen:

  “Beste collega,

Vorige week donderdag kwam het bericht dat de doelmatigheidsaanvraag voor Technologie en Samenleving is afgewezen.

Momenteel beraden we ons op vervolgacties en werken we mogelijke scenario’s uit. In de argumentatie van de commissie doelmatigheid zitten voldoende zwakke plekken om een bezwaar op te baseren. Onze eerste zorg gaat echter uit naar onze twaalf pilot-studenten, die vanmiddag geïnformeerd zijn. Alhoewel we een aantal alternatieven kunnen bieden, is ook bij hen de teleurstelling groot.

Een tweede punt van zorg betreft de groep van circa 45 potentiële studenten die serieus overwegen om in september 2010 te starten met de studie Technologie en Samenleving.

Een aantal collega’s en externe relaties, waaronder onze beroepenveldcommissie, is de afgelopen dagen geïnformeerd over het negatieve besluit. Hun medeleven en verontwaardiging hebben wij in dank aanvaard. Ook hebben het College van Bestuur en de faculteitsdirectie hun steun herbevestigd.

Al deze reacties sterken ons in de gedachte dat we met Technologie en Samenleving iets goeds neer kunnen zetten.

Hartelijke groet,mede namens het ontwikkelteam van Technologie en Samenleving,

Miranda”

Het bericht sloeg echt in als een bom. De teleurstelling is enorm. Na twee keer uitstel van de commissie (eigenlijk zou de uitspraak medio januari komen) was de spanning al enorm gestegen. Maar dit hadden we echt niet verwacht. De reacties vanuit het bedrijfsleven, overheid  en het onderwijs, waaronder ook studenten, zijn hartverwarmend en ondersteunen onze overtuiging dat Technologie en Samenleving een opleiding is die een belangrijke bijdrage kan leveren aan de behoefte van de maatschappij.

We beraden ons momenteel op de juridische mogelijkheden en andere acties. De docenten en studenten van TES zouden geen  TES-mensen zijn als ze het hoofd in de schoot zouden leggen.

Advertenties

april 2, 2010 - Posted by | brief, mail |

6 reacties »

 1. Het is inderdaad een enorme teleurstelling. Met een opleiding die zich onderscheid én van grote waarde kan zijn voor de samenleving dient anders om te worden gegaan.

  Reactie door Pim Ritzen | april 2, 2010

 2. Wat een domper zeg! Juist Technologie en Samenleving was en is in mijn ogen de kans om ook potentiële studenten aan te trekken die iets minder met techniek hebben maar wel een combinatie met de Samenleving vorm willen geven. Volhouden zou ik zeggen en dan gaat het vast op enig moment lukken. Succes!

  Reactie door Masja | april 2, 2010

 3. Het blijft natuurlijk een enorme gevoel van balen voor het complete TES team, maar het biedt wellicht nieuwe mogelijkhedem met het ontwikkelde gedachtengoed van TES bij diverse belendende opleidingen binnen de FEM, GGM en FT!

  Idee om daar iets mee te gaan doen

  Reactie door Jan Jansen | april 4, 2010

 4. Ennuh: da;s vast een typevoudje hè, dat TES-mensen het hoofd – NIET – in de schoot leggen…

  Reactie door Sjoerd | april 5, 2010

 5. Dank voor alle ondersteunende reactie. En Sjoerd heeft natuurlijk helemaal gelijk. TES mensen leggen NIET het hoofd in de schoot. Ik ga het meteen veranderen in de tekst.

  Reactie door ella hueting | april 6, 2010

 6. Concullega van TES wel goedgekeurd door de NVAO!
  http://www.bachelor.utwente.nl/create/
  “Opleidingsdirecteur Gerrit van der Hoeven zegt dat men “met heel veel moeite deze opleiding door de accreditatie geloodst heeft.”
  http://www.scienceguide.nl/201003/creatief-techniek-studeren-kan.aspx

  Misschien eens bellen hoe hij dat voor elkaar gekregen heeft dan..

  Reactie door Denkbeeldenstorm | mei 14, 2010


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: