Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

De generatie Einstein

Hi Masja,

Het zijn inderdaad drukke tijden. Goed van je om even toe te lichten hoe het gaat met zo’n begroting. Financieel is het op het moment lastig. Iedereen in het onderwijs kijkt met zorg naar 2011 en daar moet je natuurlijk ook alvast een beetje op anticiperen. Met minder geld toch innovatief blijven. Net als in het bedrijfsleven geldt voor het onderwijs natuurlijk ook dat financiele krapte een beroep doet om creatief naar oplossingen te zoeken. Ik geloof er stellig in dat studenten hierbij een grote rol kunnen spelen. Dat zie ik ook  terug in jouw bericht over de student company’s. Elke keer sta ik er weer versteld van wat studenten kunnen realiseren met weinig middelen. Even opscheppen: kijk hier eens welke prijzen we onlangs allemaal in de wacht gesleept hebben:

 • Ing. Lars Wieling, die Autotechniek studeerde bij de HAN, heeft de Spykerprijs 2009 gewonnen (bachelor). De prijs wordt toegekend aan de beste Nederlandse hbo- en wo-afstudeerscripties op het gebied van voertuigtechniek. De Spykerprijs is een initiatief van de afdeling Voertuigtechniek van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs KIVI NIRIA.nieuws foto
 • Ghassan Alagourie, die recent afstudeerde van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen (IPO), ontvangt op 10 december het keurmerk Goed Industrieel Ontwerp (GIO) voor zijn fietslamp ‘FenderVision’
 • Maarten Visser en Floris Besseling, die in juni 2009 afstudeerden van de opleiding Civiele Techniek van de HAN, hebben een eervolle 2e prijs gehaald bij de Studentenstaalprijs van de vereniging Bouwen met Staal.
 • Rodney van Stijn uit Tiel, de 22-jarige student Communicatie & Multimedia Design, schreef voor zijn werkgever McDonald’s een essay over hoe je medewerkers kunt motiveren door ze in teams in te delen en een competitie te starten. Hij won daarmee de Mcstudiebeurs.
 • Een nominatie voor Vclav Urban voor de Spykerprijs 2009 (master). Voor het eerst was er nu ook vanuit de HAN een genomineerde voor het master. Weliswaar geen Nederlander maar wel afgestudeerd bij de HAN (Master of Atomotive Systems) op een onderzoek bij TNO in  Soesterberg over het identificeren van bestuurderparameters in volggedrag. Dit onderzoek, onder de naam ‘Driver’s State Estimation’  is belangrijk voor de ontwikkeling van (1) bestuurdersmodellen en (2) verbetering van driver support systemen.

Ander interessante nieuwsberichten van onze faculteit:

 • www.denieuweachterhoek.nl (studenten onderzoeken de toekomst van De Achterhoek). Boeiend ook dat Guido Crolla (van ICA) dit project geleid heeft binnen het Expertisecentrum Duurzaam Bouwen van Frits Schultheiss (van BE). Interessant die kruisbestuiving.
 • Een studententeam van Engineering doet in juli 2010 mee aan de Frisian Solar Challenge; een vaarwedstrijd met boten die met zonne-energie elektrisch worden aangedreven.nieuws foto
 • Een studententeam bestaande uit studenten an de Autotechniek en Engineering gaat onder leiding van lector Bram Veenhuizen(Voertuigmechatronica) de komende 5 jaar deelnemen aan de Shell Eco-marathon. Het HAN-Hydromotive Team, gaat deelnemen in de UrbanConcept klasse. Het voertuig gaat op waterstof rijden.
 • Op de site van Senter/Novem noemt Doekle Terpstra 3 innovatieprojecten ism het MKB waarvan 2 van de HAN; http://www.innovatie-magazine.nl/ (de rollater met tomtom en de tuktuk; ze blijven het goed doen in het nieuws 😉
 • Onder de projectnaam WE ARNHEM hebben studenten van ICA op donderdagavond 22 oktober het op een na het grootste lichtschilderij ooit gemaakt (het grootste is van het Pipslab). Het is naar schatting ongeveer 3,6 meter breed en 0,8 meter hoog. De ICA studenten hebben hiermee het startsein gegeven voor www.wearnhem.nl om creatievelingen in Arnhem bij elkaar te brengen.

En dan zijn er ook nog prachtige initiatieven van studenten van andere faculteiten. Vond het ook heel bijzonder om te lezen dat studenten van de faculteit Gezondheidszorg van de HAN betrokken zijn bij de griepvaccinatie.

Ik heb een bijna heilig geloof in de nieuwe, jonge generatie. De Einstein-generatie wordt hij ook wel eens genoemd. De snelheid en vaardigheid waarmee zij om gaan met veranderingen is enorm. Het is aan ons om hen te faciliteren.

Een goed week-end verder.

Ella

 

november 29, 2009 - Posted by | evenement, prijs | , ,

2 reacties »

 1. Je heilig geloof geeft vertrouwen!

  Rabijn Soetendorp sprak een keer: “Een dag niet geleerd van je leerlingen is een dag niet lesgegeven”.

  Groet,

  Jeroen Boschma

  Reactie door jeroen boschma | november 30, 2009

 2. Leuke kerel die Lars. Alleen knap jammer van de foto!
  Groeten Lars.

  Reactie door Lars Wieling | februari 6, 2011


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: