Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

Think think think

Afgelopen week ben ik bij een aantal bijeenkomsten geweest waar gebruik werd gemaakt van verschillende denk- en ontwikkeltechnieken.

Een daarvan was door middel van Creatief Denken van het COCD. De opleiding Communicatie is hier al twee jaar mee bezig om een vertaalslag te maken naar het onderwijs. Studenten lopen vaak vast nadat ze de analyses en conclusies hebben gemaakt en vervolgens om moeten zetten naar een strategie en uiteindelijk implementatie. Oftewel van divergeren naar convergeren. Elk idee levert weer een stapel nieuwe ideeën op, pak daar weer een idee uit en vervolgens heb je nog meer ideeën. Zo kom je met gemak tot wel 200 ideeën en kan je convergeren.

cocdbox

 

Een ander middel om het denkwerk te structureren was tijdens een onderwijs-ontwikkelsessie. Neem alle leerdoelen, selecteer die in twee homogene onderwijsgroepen en convergeer uiteindelijk naar één conceptoverzicht. Zo kan als basis een gemeenschappelijk vertrekpunt gevonden worden voor verdere ontwikkeling. In dit geval hielp het Nederlands Debat Instituut de denksessie. Zeker als ook nog met een debat (rode/groene kaart en stemmen met de voeten) voor de kaders gewerkt wordt.

Al met al heb ik de afgelopen week nog weer meer geleerd dat denkprocessen in onderwijs zo dicht mogelijk bij de onderwijsgevenden gelegd moet worden en zeker niet ergens van bovenaf (dat vond ik altijd al, maar nu nog maar weer eens bevestigd). Wel fijn dat ik mee kan en mag denken, want er moet immers ook nog een business gerund worden.

Eerst maar even van de herfstbladeren genieten in de herfstvakantie.

herfsttekening Jaeike okt 2009

Advertenties

oktober 24, 2009 - Posted by | Uncategorized

Nog geen reacties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: