Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

HAN-lab

De afgelopen weken ben ik o.a. bezig geweest met het uitwerken van een concept voor het HAN-lab bij onze faculteit. Het leek net of een aantal puzzelstukjes in elkaar vielen door de gesprekken die ik had met o.a. Glorianna Davenport van het MIT en een lezing en gesprek met Peter Wierenga, directeur van het Researchinstituut van Philips. Ik heb het idee in een plaatje gezet (klik op het plaatje voor een vergroting).

091002_HAN-lab

Het idee is gebaseerd op een aantal trends, zoals:

 1. sociale netwerken zijn aan het veranderen. Afgestudeerden willen steeds meer werken in kleinere organisaties, of hun eigen bedrijf inrichten. Hierbij kunnen ze hun werk inrichten zoals zij dit zelf willen en werk en prive beter combineren.
 2. innovatie vindt plaats op het snijvlak van disciplines. Multi- en interdisciplinair werken aan het oplossen van problemen levert creatieve oplossingen op waarbij de disciplines elkaar versterken.
 3. Innovaties vinden vooral plaats in kleine bedrijven. Die kleine bedrijven worden soms groot, of worden, in het merendeel van de gevallen, overgenomen door grote bedrijven die de innovatieve produkten voor het grote publiek toegankelijk maken.
 4. Kleinschalige produktie gaat weer dicht bij de consument plaats vinden. Produktie van zogenaamde monstercollecties, tot pakweg 50 stuks, met meer maatwerk gaat dichter bij huis plaats vinden.
 5. Studenten houden zich meer met ethische vraagstukken bezig dan de oudere generatie denkt. Ethiek is een belangrijk thema onder jongeren.
 6. Oudere ondernemers die het al ‘gemaakt’ hebben of met pensioen zijn vinden het vaak prettig om hun kennis met jonge mensen belangeloos te delen.

 De HAN zou daar als belangrijke kennisinstelling in de regio een belangrijke rol in kunnen spelen, door de kleine innovatieve bedrijven te faciliteren en multidisciplinair te onderzoeken hoe (maatschappelijke) problemen opgelost kunnen worden. Als basis daarvoor zou het HAN-lab kunnen dienen:

 1. Samenwerken tussen kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheid en studenten biedt een enorme kans om tot nieuwe ontwikkelingen te komen.
 2. De regio Arnhem, Nijmegen, Achterhoek kan zich in Nederland goed profileren met haar relatief kleine maar wel innovatieve bedrijven op het gebied van duurzaamheid en gezondheidszorgtechnologie.
 3. Ondernemerschap bij studenten moet gestimuleerd worden en kennisinstellingen hebben een taak als het gaat om het oprichten en begeleiden van studentbedrijven en startende bedrijven van afgestudeerden (broedplaatsen).
 4. de HAN faciliteert het maken van monstercollecties in haar HAN-lab, waar studenten, ontwerpers en kleine bedrijven samenwerken.
 5. Het HAN-lab is een breed opgezet lab waar niet alleen gebruik gemaakt kan worden van specialistische apparatuur zoals de 3D-printer, maar dat ook ingezet kan worden om jongeren die van huis uit zich niet aangetrokken voelen tot de techniek toch in aanraking te brengen met die techniek (bijv. de PABO-studenten)
 6. In het HAN-lab werken studenten van economische, educatieve, gezondheidszorg en techniekopleidingen samen aan het ontwerpen, produceren en vermarkten van innovatieve producten, met name op het gebied van duurzaamheid en gezondheidszorg.

Het idee staat nog maar in de kinderschoenen, maar ben wel alvast benieuwd naar reacties.

Groet,

Ella

oktober 10, 2009 - Posted by | techniek, Uncategorized | , ,

9 reacties »

 1. Fijn dat je dit op papier hebt gezet Ella, de tekening had ik al. Nu de uitleg erbij: helemaal goed.
  In het kader van het HANlab ( wat fijn dat die definitieve naam er nu is ) passen natuurlijk ook prima
  de initiatieven die door het CvB zijn neergezet v.w.b. duurzaamheid.
  Zodra de D-vleugel is ingericht maar eens een brainstorm organiseren met studenten van diverse disciplines.
  Eens kijken of we Ron -en onszelf- blij kunnen maken !
  Fijne zondag verder,

  Reactie door Henk Oost | oktober 11, 2009

 2. Misschien ook eens kijken naar mogelijke samenwerking met het reeds bestaande Digitaal Communicatie Lab in Arnhem (waar HAN medesponsor van is):
  http://www.digitaalcommunicatielab.nl/

  Reactie door Marco Derksen | oktober 11, 2009

 3. Wow, mooi zoals je de trends hier op een rijtje zet. En het concept sluit daar perfect bij aan.
  Het past goed in de ‘nieuwe tijd’: http://bit.ly/nQlaE
  Kunst is om het van onderaf te laten ontstaan en van bovenaf te faciliteren. De onderstroom moet willen aanhaken of liever nog het concept adopteren. Kunnen studenten, ontwerpers het niet zelf mee vormgeven/ontwikkelen? Of zit dat al in het concept?

  Reactie door Hans Mestrum | oktober 11, 2009

 4. Leuk om jullie reacties te zien. Ik zal zeker kijken of we samen kunnen werken met het Digitaal Communicatie Lab. Daar ben ik zelf al een keer geweest en ik vind het een prachtig initiatief. Bij het idee van Hans sluit ik me helemaal aan. Het lijkt me fantastisch als studenten, docenten en ondernemers en ontwerpers mee willen denken. Ik ga eens kijken hoe we dat organiseren. In ieder geval is er al wel een bijeenkomst geweest over het HAN-lab met ondernemers uit de Achterhoek 2 weken terug met Glorianna Davenport. Die bijeenkomst krijgt nog een vervolg. Studenten van de faculteitsraad gaan vrijwillig het lab schilderen en helpen inrichten. Iedereen is natuurlijk welkom. Die brainstorm van Henk lijkt me wel een goed idee. Wellicht op de manier waarbij we dit week-end ook in de Achterhoek bezig zijn? (zie http://www.denieuweachterhoek.nl)

  Reactie door ella hueting | oktober 11, 2009

 5. Aan het enthousiasme wat ik om me heen hoor zal het zeker niet liggen om het HANlab nu echt tot leven te brengen. Ook studenten uit het Centrum voor Ondernemerschap c.q. StudentCompany zullen absoluut mee willen werken. Welke bedrijven steken hun (sterke) schouders eronder om de HAN een ‘handje’ te helpen? Wie gaat de uitdaging aan!

  Reactie door Masja | oktober 11, 2009

 6. Leuk plan. Ik zou zeker ook even met wat mensen praten die ervaring hebben met het opzetten van een Fablab. Daar heeft het misschien veel overeenkomsten mee. In de Caballero fabriek hier in Den Haag begint er een goed te draaien.

  Reactie door Gerrit Jan | oktober 11, 2009

 7. Mooi om te lezen dat de student company hierin een plaats heeft.

  SC’s zijn te weinig zichtbaar, ondanks de mooie vitrinekast in de gang van het CvO.

  Zichtbaarheid via een incubatorachtige werkomgeving is een must voor onze studenten in de student company … vergroot volgens mij het werkplezier enorm.

  Reactie door Jan Jansen | oktober 12, 2009

 8. Initiatief sluit prima aan bij en is volgens mij complementiar met faciliteiten vanuit het CvO en go! (www.gelderland-onderneemt.nl), zoals start en go!-pas, ondernemerstesten, broedplaatsen, YOB-society (www.yobsociety.nl) en t.z.t. het lectoraat ondernemerschap (zie vacatures http://www.han.nl).

  Geert-Jan

  Reactie door Geert-Jan Sweers | oktober 12, 2009

 9. Initiatieven als deze zijn alleen maar toe te juichen. Bij de Saxion Hogeschool in Enschede wordt momenteel aan een gelijksoortig lab gewerkt (met name een samenbrenging van al bestaande labs binnen de hogeshool, medialab, newmedialab, textiellab etc.).

  In een van de andere reacties werd FabLab al even genoemd. Dit concept vertoont grote overeenkomsten met het hier beschrevene. Met dien verstande dat individuele toegankelijkheid en zelfstandig gebruik van de machines daar centraler staan. Persoonlijke productie (productiereeksen van 1 stuks), en dus nog net weer een tikje anders dan het produceren van monstercollecties.
  Er zijn zo’n 35 FabLabs wereldwijd, waarvan 4 in Nederland (Amsterdam, Den Haag, Utrecht en in januari gaat Groningen open).

  Het is zeker de moeite waard om te kijken of FabLab ook past in de opzet van Hanlab.
  Over twee weken staat er een afspraak bij de HAN om hierover verder te praten.

  Reactie door Ton Zijlstra | november 9, 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: