Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

start van het nieuwe schooljaar

Hi Masja,

Inmiddels hebben we de eerste lesweek weer gehad. Het is altijd zo’n hectiek in de eerste weken. Dat zal bij jou niet anders zijn: inschrijvingen, introductie, roostering, enz. enz.

Wellicht is het aardig om lezers die niet uit het onderwijs komen eens mee te nemen in waar je zo de eerste weken mee bezig bent. Ik ben benieuwd of jij dat ook herkent. Als ik terugkom van vakantie kijk ik altijd eerst even in de mail of er geen ernstige dingen zijn gebeurd (doe ik trouwens tijdens de vakantie ook altijd wel even via de mail, en als het echt ernstig is word ik natuurlijk ook gebeld). Ik bedoel dan ongelukken met studenten of collega’s, ziekte, en zo. Er is natuurlijk altijd wel iets als je met zoveel mensen werkt. Vlak na mijn terugkomst van vakantie is de vrouw van een van onze collega’s overleden. Ze was al lang ziek, maar het blijft natuurlijk een drama. Dit soort gebeurtenissen relativeert dan ook wel weer alle andere problemen waar je zo dagelijks tegenaan loopt.

Wat het werk betreft ben ik natuurlijk altijd heel nieuwsgierig naar de inschrijvingen. Meer dan alleen nieuwsgierigheid alleen want het heeft ook een grote impact op de indeling van je groepen en de inzet van docenten. In het ergste geval (of moet ik zeggen gunstigste?) gooit het je hele rooster overhoop omdat je zoveel extra studenten hebt. Dat laatste was het geval bij ICA en civiele techniek. Wel lastig, want je kan niet zomaar nieuwe docenten inzetten, omdat daar niet altijd het geld voor is. Voor de buitenstaanders: het onderwijs werkt met een zgn. T-2 financiering en dat houdt in dat je pas twee jaar later het geld krijgt voor de studenten van dat moment. Als je groeit, moet je die groei dus voorfinancieren.  Voor de faculteiten GGM en Economie speelt dit volgens mij altijd nog meer omdat die sterker groeien.

Alhoewel de voorlopige inschrijfcijfers nog niet echt een grote groei laten zien, blijkt uit het ‘koppen tellen’ in de klassen wel degelijk een groei te zijn bij al onze opleidingen. Zelfs autotechniek en werktuigbouwkunde, waar het voor de vakantie leek dat er terugloop zou zijn, lijken te zijn gegroeid dit jaar. En dat is natuurlijk een mooie ontwikkeling voor de techniek.

Dit jaar hadden we bij onze faculteit meer werk aan de opening van het cursusjaar dan anders, omdat ook ons nieuwe gebouw is geopend. We zijn dolgelukkig met ons nieuwe gebouw voor Engineering. Het past helemaal in het speerpunt met duurzaamheid. We hebben nu ook een groot zonnepaneel bij de ingang staan dat ons gedeeltelijk voorziet van energie, maar ook gebruikt wordt in het onderwijs. Natuurlijk kwamen ook veel projecten van onze studenten die betrekking op duurzaamheid aan bod. De tuktuks, zijn daar natuurlijk een mooi voorbeeld van. Cramer suggereerde in een interview met Science Guide zelfs dat de overwoog om ze in Den Haag in te zetten. Nou, dat zal wel niet zo’n vaart lopen maar je weet maar nooit! opening gebouw

Volgende week starten we met de kenniswerkers vanuit PDE en Nooteboom bij de HAN. Ze gaan werken aan een auto op waterstof. Ook daar zijn we heel trots op. Het is het bewijs dat we nu ook serieus genomen worden op onderzoeksgebied.

Er valt nog een heleboel meer te vertellen, maar hier houd ik het voor nu even op. Tot snel.

Ella

september 12, 2009 - Posted by | Uncategorized |

Nog geen reacties.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: