Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

Sowing the seeds

Hi Masja,

Van het week-end wel een beetje ‘gesjogt’ maar meedoen aan de marathon zit er niet in. Ik probeer wel te gaan kijken. Ik vind het zo’n leuk inititatief. Ook leuk om vrienden te horen vertellen dat ze voor de marathon trainen, ook al werken ze helemaal niet bij de HAN. Ik ken wel veel collega’s die meedoen aan het trainingsprogramma. En die zijn allemaal heel enthousiast.

Een paar dagen voor de marathon ga ik naar Boston om daar het Massachusetts Institute of Technology (MIT) te bezoeken. We hebben daar inmiddels een goede band mee, vooral met het medialab. Vorig jaar was Glorianna Davenport , een  van de oprichters van het medialab, gastspreekster op het Digevent van ICA. Via haar hebben we een aantal mensen leren. Zo ook Mitchel Resnick. Ik ben erg geinspireerd door zijn artikel ‘Sowing the seeds’.  Hij beschrijft daarin de creatieve spiraal en hoe nieuwe technologieen studenten kunnen helpen om creatiever te worden. Nieuwe technologieen spelen een belangrijke rol in de ‘creative society’. Omdat (aldus Resnick):

1.  ze de mate van verandering versnellen waardoor de noodzaak van creatieve denkers wordt benaderukt bij alle aspecten in het menselijk leven.

2. nieuwe technologieen mensen helpen om zich te ontwikkelen tot creatieve denkers zodat zij beter zijn voorbereid op het leven in de ‘creative society’.

Hij heeft met zijn onderzoeksgroep een aantal ‘tools’ ontwikkeld om kinderen te helpen zich te ontwikkelen tot creatieve denkers. Onder andere Scratch (digitaal) en de Picocrickets (materieel).

Op 16 mei (de techniekdag in Arnhem) is ook de internationale Scratchdag. Hugo Arends is aan het kijken of hij die inNederland bij de HAN kan uitvoeren. Dat zou wel heel bijzonder zijn.  

Via Resnick zijn we weer in aanraking gekomen met de X-pollinates die in september een workshop hebben gegeven voor onze faculteit. Ook hen ontmoeten we dan weer. Het zou prachtig zijn om hun ideeen ook bij de HAN te integreren. We hebben al een plan liggen voor het ‘HAN-lab’ maar  helaas ontbreekt het ons op dit moment aan financiele middelen om dit lab te realiseren. Misschien dat we heel low profile kunnen starten in september. We zullen zien.

Ik heb de sheets doorgebladerd van jullie instituutsdag. Dat moet wel een leuke interessante dag zijn geweest. Die workshops zijn vast ook interessant voor andere instituten binnen de HAN.

Hoop dat jij ook hebt kunnen genieten van de zon in het paas week-end. We gaan er deze week weer tegenaan. Gek idee dat het vandaag al dinsdag is. Fijne week.

 

Ella

april 14, 2009 - Posted by | artikel | ,

1 reactie »

  1. Ja dat was een bijzondere beleving destijds met de mensen van MIT bij de HAN. Prachtig dat je daar (weer) naar toe gaat. Mooie gelegenheid om dat hier misschien te bloggen met foto’s, video en verslag?

    Reactie door Hans Mestrum | april 14, 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: