Creatieve Verbindingen van Ella Hueting

Overpeinzingen van een onderwijsmanager

Op zoek naar een nieuwe naam

We zijn op zoek naar een nieuwe naam voor ons Bureau Bedrijfsopleidingen (BBO, werknaam). Per 1 januari gaat het BBO van de Faculteit Techniek officieel van start. Onder leiding van Bram Steennis gaat een team van zo’n 20 mensen zich bezig houden met het ontwikkelen en uitvoeren van cursussen.

Het woord cursus moet overigens breed worden gezien. Het bedrijfsbureau is straks ook verantwoordelijk voor p-hbo cursussen die bijvoorbeeld twee jaar duren of instroomcursussen van een paar dagen voor mbo-ers die daarna het hbo binnenstappen. Bovendien is er ook een examenbureau voor onderdelen die buiten het initieel onderwijs vallen, voert de masteropleidingen uit etc. Een heel pakket. Allemaal afkomstig uit de huidige technische Expertisecentra van de Faculteit Techniek, zoals die van Engineering, Bouwkunde en Civiele Techniek, Autotechniek, ICA en HLO. Naast de organisatie van deze cursussen zal ook worden ingezet op het ontwikkelen van nieuwe cursussen.

Het is een dynamische markt waar je op de ene dag niet weet wat er op de andere dag gaat komen, ondanks alle planning en voorbereiding, waar teleurstelling wordt weggewerkt met succes en gelukkig van dat laatste het meeste. En dit allemaal omdat de HAN een serieuze invulling wenst te geven aan ‘Leven Lang Leren’. We willen er dus duidelijk zijn, zowel voor de MKB als de grote bedrijven, voor belangstellenden die na een technische hbo opleiding nog een stap willen maken, hetzij voor henzelf hetzij voor het bedrijf waar ze werken. Goed voor Nederland en de economie, maar ook goed voor de HAN. Maar het gaat hier zeker niet alleen om het krijgen van een extra geldstroom. Natuurlijk moet het bedrijfsbureau ten minste haar eigen broek ophouden, maar veel belangrijker nog is de meerwaarde die de HAN uitstraalt met een professioneel bureau dat haar klanten goed bedient met kwalitatief hoogstaande cursussen en opleidingen. Daarnaast wil de HAN dat docenten zich professionaliseren. Een van de manieren om dat te doen is ervoor te zorgen dat deze docenten in het werkveld cursussen geven, liefst nog bij een bedrijf zelf. Op dit moment draaien er dergelijke cursussen in heel Nederland. We zitten natuurlijk hier op de HAN in Arnhem en Nijmegen met bijvoorbeeld cursussen over digitale communicatie, maar bijvoorbeeld ook bij Imtech in Rotterdam en bij Corus in IJmuiden, in Den Helder. En zelfs in Ghana, werken we samen met bedrijven in de bouw en ziekenhuizen, draaien cursussen met en voor Akzo Nobel en KEMA enz.

Blijft nog over de naam van het bureau. Een goede naam is erg belangrijk. Het kan een naam zijn die de lading precies goed dekt maar niet goed ligt of andersom … we zijn daar nog niet uit. We hebben onlangs een prijsvraag uitgeschreven voor de nieuwe naam, maar daar is helaas toch niet DE naam uitgekomen. Wel zijn daardoor de criteria waaraan de naam wordt voldoen duidelijker geworden, namelijk:

– De naam moet goed de lading dekken voor alle opleidingen van de Faculteit Techniek, ook bij opleidingen die onder de faculteit vallen maar geen technische uitstraling hebben zoals de opleidingen van de Informatica Communicatie Academie en van Applied Science. Of moet zo algemeen zijn zoals bijv. de Newton Academy.

– De naam moet bij voorkeur Engelstalig zijn of makkelijk te vertalen in het Engels voor het buitenland

– De url moet beschikbaar zijn

– De naam moet geen verwarring geven met andere onderdelen van de HAN

– De naam moet korte en krachtig zijn en goed overkomen bij het aannemen van de telefoon.

Het blijkt best lastig te zijn om een naam te vinden die aan al die criteria voldoet. Daarom wil ik het nog eens proberen via dit blog. Wie weet. Bram heeft geregeld dat de winnaar lekker eten in een toprestaurant. Een dinerbon voor twee personen ligt klaar.

Ben benieuwd.

Ella

december 24, 2008 - Posted by | Uncategorized |

4 reacties »

 1. Hallo Ella,

  zomaar wat ideeën:

  Van Presichave Academy / Van Presichave Institute
  Presikhaaf Academy / Institute Presikhaaf
  Presichaven Institute / Presichaven Academy
  Arneym Institute / Arnheym Academy
  Arnoldi Villa Institute / Arnoldi Villa Academy

  Reactie door Hans Mestrum | december 24, 2008

 2. Hoi Ella,

  Wat dacht je van namen als:
  Tech skills program/ Academy/ Institute Center (techskills.nl is nog vrij)
  Lifelong learning Academy/ Institute/ Center (lifelonglearning.nl is actief, maar met combi’s; lifelonglearninginstitute.nl nog vrij)
  Career development center/ Academy/ Institute (careerdevelopment.nl is actief maar ook met combi’s nog vrij)

  Als ik nog iets bedenk laat ik het weten.
  Fijn en gezond nieuw jaar trouwens!
  Gr Ingeborg

  Reactie door Ingeborg van den Heuvel | januari 5, 2009

 3. Hoi,

  Zijn dit opties:

  – Masters of Techscience Academy Arnhem
  – Techscience Masters Academy / Institute of Arnhem

  Afkortingen kunnen dan zijn MTA of TMA Arnhem wat betreft het opnemen van de telefoon.

  Alle domeinnamen zijn nog vrij hiervoor, zowel techsciencemastersacademy.com etc als mastersoftechscienceacademy.com etc

  In ieder geval veel succes met het vinden van een pakkende naam en veel succesvolle wensen voor 2009!

  Reactie door Desiré | januari 5, 2009

 4. Hartelijk dank voor de leuke ideeen. We gaan er snel mee aan de slag want ons bureau bedrijfsopleidingen (werknaam) is vandaag van start gedaan.

  Reactie door ella hueting | januari 5, 2009


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: